Szobafestő

Szobafestő a Festő, mázoló, tapétázó 4 0732 06 05 kapcsolódó részszakmája

A szobafestő az építőipar befejező szakmái közül az egyik leglátványosabb szakmaterület. A szobafestő szakember feladata a terveknek és a műszaki leírásnak megfelelően, különféle anyagú és tulajdonságú külső és belső, új és régi felületeken bevonatrendszert alakítani ki, illetve újítani fel. Eközben hagyományos és modern technikákat, anyagokat, eszközöket, szerszámokat, gépeket használ. A felületeket kreatív módon díszíti és megóvja a környezeti hatásokkal szemben.

A megfelelő bevonatrendszer kialakításához elengedhetetlen a szakszerű felületdiagnosztika, a felület, előkészítése, előkezelése. Tevékenységét a kézi és gépi festési technológiák alkalmazásával önállóan, a munka-, környezetvédelmi-, és biztonsági előírások betartásával végzi.

Képzés megkezdésének feltételei
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség
Egészségügyi alkalmassági vizsgálat: szükséges
Pályaalkalmassági vizsgálat: szükséges (tériszony, színtévesztés, színlátás, térlátás vizsgálatok)

Időtartam
480 óra (előzetes tudásszint beszámításával ez tovább csökkenthető)

A Szobafestő részszakma megszerzésének feltétele a sikeres szakmai vizsga, mely független akkreditált vizsgaközpontban kerül megszervezésre.

A képesítő vizsgára bocsátás feltétele a szakmai képzés követelményeinek teljesítéséről, a képző intézmény által kiállított tanúsítvány.